Buurtboomgaarden

Wat zijn Buurtboomgaarden?

We hebben meer plekken nodig waar we kunnen spelen, ontspannen, werken en leren. We hebben gedeelde activiteiten nodig, waarbij mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen. We hebben plekken nodig waar de natuur ons stimuleert.

Buurtboomgaarden kunnen de functie hebben van een openluchtbuurtcentrum. Het middelpunt voor ontmoetingen.

Buurtboomgaarden kunnen overal worden aangeplant: In (semi)-binnentuinen van (sociale)woningbouwprojecten, bij industrieterreinen, ziekenhuizen, scholen, zorgcentra, etc.

Buurtboomgaarden kunnen ons helpen ons dieet te verbeteren, ze bieden gezonde activiteiten en een sneller herstel bij sommige ziekten.

In een tijd van ongekende vervreemding van de natuur en kennis over waar ons voedsel vandaan komt, geven Buurtboomgaarden een impuls aan de interesse voor het zelf verbouwen van fruit. Ze geven ons de gelegenheid om onze kennis en vaardigheden op het gebied van de tuinbouw te delen met elkaar en stimuleren ons om ons eigen voedsel, althans voor een deel, weer zelf te verbouwen en te kweken.

Buurtboomgaarden kunnen dienen om lokale oude appel en perenrassen te behoeden voor uitsterven. Appels en peren met namen als: Sappig Groentje, Mooi Neeltje, Koningin Emma, Zoete Veen, Framboosappel, Zoete Pippeling. Rassen die vroeger in Noord-Holland werden gekweekt en nu zeer zeldzaam zijn.

Buurtboomgaarden bieden ons plekken waar we zowel tot rust (en inkeer) kunnen komen, als om lokale feestelijkheden te organiseren.

Zij bieden insecten, zoals bijen, zweefvliegen, vlinders en vogels een toevluchtsoord.       Dit jaar, (2012) dat uitgeroepen is tot Jaar van de Bij, kunnen wij een positief gebaar maken door het aanplanten van boomgaarden, om het uitsterven van vooral bijen te voorkomen.

Voor meer informatie: info@worteleninjebuurt.nl                                                                    Reacties zijn welkom.

   

                                                             

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>