voorjaar in Fruit & Ontmoetingstuin het Schouw

Op twee zaterdagmiddagen hebben we hard gewerkt op het terrein. We legden een snipperpad aan van het tegelpad naar de ingang van Osira en zetten aan één zijde wilgentakken als windbrekers. We maakten een grote boog waar later een bloeiende klimmer in komt. Nu staat hij er nog wat kaal bij. Er is een begin gemaakt met het vlechtwerk tussen de staande takken.

Niet iedereen is blij met het snipperpad. Het loopt  zwaar met een rollator en met de rolstoel moet je nog steeds omrijden. Toch is het een verbetering met het modderpad dat er eerst lag. Als het pad wat meer ingelopen wordt, zal het hopelijk voor rollatorgebruikers steeds beter begaanbaar zijn.

foto’s: Frank Zijlstra

We hebben inmiddels ook een prachtige handwaterpomp.  Vijf halfstam fruitbomen zijn geschonken door woningcorporatie Stadgenoot.: een Goudreinet, een Bramley’s Seedling voor de appeltaart en de appelmoes, een Conference en een Zwijndrechtse Wijnpeer en een pruimenboom van het ras Opal.

Van der Tol Hoveniers hebben de fruitbomen geplant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de werkmiddag van 27 april hebben we het middenveld voor een deel omzoomd met een wilgenhaag. Daar komen straks de fruitstruiken. Volgende keer gaan we ermee verder. Het was leuk dat er nu ook kinderen kwamen helpen.

De komende weken zijn er werkochtenden op: dinsdag en vrijdag van 10.00 tot  12.00 uur.  Elke zaterdagmiddag tuinieren we tussen 13.00 – 16.00.   Behalve als het regent.

Iedereen kan komen helpen. De komende tijd zijn we vooral bezig met het planten van de wilgentakken en het vlechten. Daarachter planten we de frambozenstruiken. Ook gaan we snipperpaden aanleggen. Als je thuis nog kartonnen dozen hebt of oude kranten, neem die dan mee. We leggen ze onder de snippers, want dat houdt het onkruid tegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


werk in uitvoering: Frezen

Op 28 maart kwam er een tractor met freesmachine achter zich aan. In een mum van tijd freesde hij honderden vierkante meters die zullen worden ingezaaid met een bijenbloemenzaadmengsel, door de Bijenverening Waterland, in samenwerking met stichting Beelease en stichting Wortelen in je Buurt.

freesactie

Dat zaaien kan alleen als het wat geregend heeft, want de grond is op dit moment kurkdroog. Ook is het wachten nog op de handwaterpomp om de toekomstige droge perioden te kunnen overbruggen. Met zaaien en nieuwe aanplant kan je nu eenmaal niet zonder water.

Zaterdagmiddag 13 april van 12.00 – 16.00 (wie dan nog niet moe is mag rustig doorwerken) gaan we op het terrein aan de slag.

Heggen vlechten van wilgenhout, paadjes aanleggen met houtsnippers en als de grond het toelaat: inzaaien.

Wie overtollig karton of oude kranten heeft die thuis in de weg staan: graag meenemen als ondergrond voor de snipperpaadjes. Dit onderdrukt zeker drie jaar het onkruid, is mijn ervaring.