Tuin van de Buurt valt in de prijzen

Op 1 december kregen we van Landschap Noord-Holland te horen dat wij hun actie ‘Win een bijenvriendelijke tuin’ gewonnen hadden. Van de 330 inzendingen viel onze tuin het meest op. Vrij toegankelijk, diversiteit in begroeiing, toegevoegde waarde voor de woonomgeving. De ligging tussen een park, een heemtuin en een zorgcentrum.

bloemenlint in juli

Onze tuinvrouw Selma die de aanvraag deed, schreef over onze betrokkenheid bij de tuin en hoe enthousiast de meeste buurtbewoners zijn. Een paar mooie foto’s illustreerden dit. Het is de eerste keer dat we een JA krijgen op onze vele subsidieaanvragen. De blijdschap is dan ook groot. In het voorjaar komen de mensen van Landschap Noord-Holland een stuk tuin van 500m2 aanleggen met insecten aantrekkende planten. Bovendien krijgen we er een bijenhotel bij!

Een licht en luchtig bouwwerk

Op een mooie warme zonnige zondag, (30 maart) legden we de fundamenten van een bouwsel dat al langer op ons verlanglijstje stond: Een wiglo die zijn weerga niet kent.   In de zomer een prettig plekje om in de schaduw te zitten en met elkaar de vredespijp te roken of de talking stick door te geven. Ook gewoon wat te mediteren of thee te drinken.

De eerste stok staat                               Stokken worden ontdaan van hun zijtakken.

                                      aan de uiteinden bungelen touwtjes, om de takken straks naar elkaar toe te buigen.

de eerste verbinding.

steeds meer hulp.

Cocreatie in detail.

cocreatie in het quadraat.

wiglo-choreografie.

Licht en Luchtig vooralsnog….

 

 

De tuin groeit en bloeit, 2

Het is 4 maart, de lentezon is warm en behaaglijk en het is een ideale tuinwerk-ochtend. De tuin-akela is naar de bovenste verdieping gelift om foto’s te maken van de Tuin van de Buurt. Ze is bijna sprakeloos, zó mooi vindt ze het! Als je door de tuin loopt heb je niet dat overzicht, ben je meer met de details bezig. De nieuwe ‘header’ is genomen vanaf de vijfde etage van Het Schouw.

Het klein hoefblad bloeit uitbundig, vooral in de boomgaard. Straks komen daar nog allerlei soorten bolgewassen bij. Dan zijn de bloemen van het klein hoefblad al verwelkt en komen de mooie bladeren te voorschijn. De bladeren kun je gekneusd gebruiken bij insectenbeten. Ook schijnt het de pijn te verzachten bij reumatische aandoeningen en werkt het slijmoplossend bij longproblemen. Leg de bladeren op je blote huid op de borst en wikkel er een zwachtel over.                                                                                     De bloemen kun je eten. ‘Niet teveel’ staat er als waarschuwing in een kruidenboek.

Op zaterdag 22 maart doen we mee met NL Doet.                                                      Vanaf 11.00 tot ongeveer 16.00 is iedereen hartelijk welkom om een handje te helpen.                                                                                                                                Wat gaan we doen?                                                                                                            De wilgentakken bijsnoeien om te kunnen bouwen en vlechten ( voor de workshop van 30 maart)                                                                                                                        Diepe poelen graven die we gaan gebruiken als wateropslag.                                       De moestuinruggen onkruidvrij maken( het zijn er 27!)                                          Tuinbonen, peulen, doperwtjes en kapucijners leggen.                                                        Genieten van het buiten bezig zijn en lunchen met soep en broodjes.                         Neem zelf werkhandschoenen mee. Een schep is ook handig!

Zondag 30 maart vanaf 12.00 – tot 17.00: Workshop: Hoe maak je een Wiglo?       Neem een snoeischaar mee (als je die hebt) en werkhandschoenen.

 

natuurwerkdag 2 november 2013

Hoewel onze tuin nog ‘jong’ is en de Natuurtuin voor een deel bestaat uit braakliggend terrein, willen we toch graag meedoen met de Nationale Natuurwerkdag.                          Omdat het terrein er al een paar jaar onbewerkt bij ligt, groeien er behalve pioniersplanten als heermoes en klaver, ook boompjes: de els en de eik voelen zich er heel erg thuis. Ook vind je er kleine rozenstruikjes, afkomstig uit de berm van de Heemtuin. Daarvan willen we er een aantal uitsteken en verhuizen naar een ander deel van de tuin, waar ze dienst gaan doen als windbreker.

De drainage op het terrein is belabberd. Op veel plekken blijft het regenwater lang liggen. We hebben al enkele oplossingen gevonden voor dit probleem (zie vorige berichten), maar we willen het nu groter aanpakken door een of meerdere amfibieënpoelen te graven. Er zijn namelijk al enkele salamanders gevonden tussen de houtsnippers op de paden. Zo maken we van de nood een deugd.                                                                                                                                                                                                              Op de natuurwerkdag gaan we onkruid wieden waar we stinzenbollen planten, (geschikt voor alle leeftijden), boompjes uitsteken en herplanten, een aantal amfibieënpoelen graven en de houtsnipperpaden uitbreiden.

Ook in de Heemtuin wordt op die dag gewerkt. Zo kun je met verschillende werkzaamheden kennismaken. Wij geloven dat dit tot een goede kruisbestuiving zal leiden.

We beginnen zaterdag om 11.00 en gaan door tot ongeveer 16.00. Je kunt natuurlijk ook een uurtje komen helpen. Er moeten zeker een paar honderd bollen de grond in!

Trek voor alle zekerheid je laarzen aan.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Pauline, tel. 06.22.22.68.67

Steeds meer buren in Tuin van de Buurt

Op 21 september, een prachtige herfstdag,konden buurtgenoten kennis maken met de tuin en met elkaar. Er kwamen ruim 20 mensen, inclusief de vaste vrijwilligers. We bespraken o.a. hoe we de communicatie met elkaar kunnen verbeteren, want hoe meer mensen meedoen, hoe belangrijker dit wordt.

Het meewerken in de tuin is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Duidelijke afspraken kunnen misverstanden voorkomen. Het is een gemeenschappelijke tuin waarin we er samen voor zorgen dat het terrein steeds mooier wordt. Dat betekent bijvoorbeeld dat zwerfvuil moet worden opgeruimd en onkruid gewied. Het zijn misschien niet de leukste klusjes, maar de tuin knapt er wel van op. De herfst is een goed moment om de randen waar iedereen langs loopt, te wieden. Daarna kunnen we er bollen planten, waar we in het voorjaar dan weer van kunnen genieten.                                                                     (We kregen deze week van familie van een bewoner van het Schouw een hele zak met tulpenbollen).                                                                                                                         Ook merken we dat er steeds meer anonieme schenkers zijn: Er stond vorige week een prachtige fuchsia en enkele geraniums klaar om geplant te worden. Die blijven zeker tot de eerste nachtvorst doorbloeien.

De gezamenlijke tuinwerktijden zijn: dinsdag     10.00 -12.00                                                                                                        zaterdag    13.00 – 16.00

Door samen te tuinieren, leer je al doende. Dit kun je vervolgens toepassen in je eigen  tuin.

 

 

kwekerij Jonkman

Voor kwekerij Jonkman was het was de laatste zaterdag van het seizoen , op de markt van het Buikslotermeerplein. Zij schonken ons tientallen planten die ze niet hadden verkocht. Acht tuinmannen en vrouwen hebben daarna ruim drie uur hard gewerkt om ze een plekje te geven. Wat een geweldige actie!                                     Het was een behoorlijk zware klus omdat het zo weinig heeft geregend en de grond (klei) keihard is geworden. Wat een mooie afsluiting van deze prachtige zomer.

                                 Koffie, thee, water en koekjes van Huis van de Buurt.

                            Tuinvrouw Anne komt ook nog even langs met haar vers gebroken pols.

Achter de wilgenhaag zijn de jongens aan het ‘onkruid wieden’. Het gaat er wild aan toe, maar het gereedschap, een hark, is er niet zo geschikt voor. Volgende keer krijgen ze wat meer aandacht van ons.

Op 21 september van 15.00 – 17.00 organiseren we een buurtbijeenkomst, waar we willen praten over de toekomst van de tuin en de ondersteuning van de ouders bij het onderhoud van de tuintjes van hun kinderen.

           

Er werd een beuk geveld

Het was een monumentale beuk die groeide op de hoek waar de Heemtuin begint. De beuk nam veel licht weg voor de bewoners van het nieuwe zorgcomplex. Hij moest dus weg. Maar monumentale bomen kun je niet zomaar omhakken omdat het wat donker is in huis, dus moest er een echt geldige reden worden aangevoerd. Verplakking van de stam. De zware takken zouden zomaar kunnen afbreken, de stam kon splijten, levensgevaarlijk. Dit was het einde van de beuk.

Of toch niet helemaal?

Een deel van de stam blijft staan. Daar kan een specht op den duur zijn tok-tok-tok op botvieren. De Hedera had de stam al ontdekt, dus over een paar jaar heeft de beuk nog steeds een functie, als klimboom met nestelgelegenheid.

hier kun je de verplakking duidelijk zien

Wij hebben een aantal takken en stompen met man en macht weggesleept om daarmee de paden te accentueren en om op te zitten.

Garmt, Martijn en Frank: zonder jullie lagen de takken en stammetjes nog steeds onder de beuk of waren ze verwijderd door de gemeente. Bedankt voor jullie inzet!                   En ook de mannen van de bomenploeg van de gemeente wil ik bedanken. We hebben weer een hele voorraad houtsnippers en stammetjes. Voor de paden, onze toekomstige paddenstoelenkwekerij, maar ook om te laten verteren tot goede aarde.

 

 

een tuin met potentie

Vorige week heeft Martijn een sculptuur gemaakt als klimrek voor de hemelsblauwe winde. We verwachten over een week of 6 een enorme blauwe explosie van deze Ipomea. wilgentenensculpture van Martijn

De grond is niet ideaal. We hebben tot nu toe geen worm kunnen ontdekken en de planten zijn ongeveer een kwart van de hoogte die ze normaal zouden kunnen bereiken. In de herfst gaat er een paar kuub paardenmest overheen en dan hopen we ook wat wormen te interesseren. We zaaien en planten nu op ruggen.( heuveltjes) dat is beter voor de afwatering van de zware, dichte kleigrond. Als klei zó dicht en vast is voelt alleen de paardenstaart (equisitum) zich thuis. Die gaan we straks oogsten om er een thee van te brouwen, die bladplanten versterkt. Er zit veel kiezelzuur in, ook goed voor mens en dier.  We zullen het zien, volgend jaar.

Na de Zondvloed

Zondag 25 mei hadden we een ingelaste werkmiddag. Het regenwater zakt niet overal in de grond, dus staat het halve terrein al dagen blank. Daarbij komt ook grondwater via de waterpomp naar boven. Er zijn een paar greppels gegraven richting twee nieuwe diepe vijvertjes. Het water zocht razendsnel deze nieuwe waterweg en de vijvers waren in een mum van tijd vol. Aan weerszijden van de pomp hebben we een wilgenhaag geplant in de hoop dat die het water meer zullen waarderen. Op 28 mei komt de installateur van de waterpomp kijken wat er gedaan kan worden aan het lekken van grondwater en ook enkele moeren vervangen die door ???? zijn losgedraaid. Zo hufterproof is die pomp dus niet!

Deze week wordt er gewerkt op 28 mei  &  31 mei 10.00 -12.00 en 1 juni  13.00 -16.00

Werkzaamheden: Fruitstruiken, vaste planten op hun plek zetten, wieden en zaaien.

Doe mee en raak geïnspireerd. Eigen inbreng wordt beloond!

fruittuin wordt zichtbaar

Op 17 mei a.s. van 10.00 – 12.00  is er weer een tuinierochtend op het terrein aan de Th. Weeversweg – Zuidgorsstraat – Dollardpad. We maken meer  houtsnipperpaden, vlechten wilgentakken in, leggen verhoogde bedden aan en planten fruitstruiken.

Op 18 mei van 13.00 – 16.00 gaan we hiermee verder. Met de kinderen gaan we zonnebloemen zaaien.

Werkhandschoenen en gereedschap zijn aanwezig.

Voor de paden hebben we karton en kranten nodig als ondergrond. Graag meenemen. Vraag ook je buren! (geen oud papier zoals folders en enveloppen).

Graag tot ziens op vrijdag of zaterdag!