Herfstdepressies en nieuwe ideeën

Na regen komt zonneschijn, zo is het altijd gegaan. We missen nog een aantal vrijwilligers om onze tuin weer te laten bloeien in het voorjaar van 2015.                    Vanaf september hebben we elke maand een tuinoverleg. Zo kunnen we beter de vinger aan pols houden. De afgelopen maanden hebben we ervaren dat elkaar op de hoogte houden van wat wenselijk is en wat niet, veel invloed heeft op de werksfeer. We zijn aan het experimenteren met het fermenteren van keukenafval, vermengd met ons tuinafval. Ook maken we een langgerekte composthoop, als een walletje om de moestuin.

We kregen dit jaar enkele malen bezoek van masterstudenten uit Budapest en Wageningen die onderzoek deden naar buurttuinen en stadslandbouw.

Voor de komende tijd gaan we ons bezighouden met het bedekken van de vele lege plekken op de groentebedden en volg ik een cursus ‘natuurlijke moestuin’ bij Frank Anrijs in België. (on line).Pennisetum en lathyrus met uitgebloeide vlas zaadbolletjes

Een licht en luchtig bouwwerk

Op een mooie warme zonnige zondag, (30 maart) legden we de fundamenten van een bouwsel dat al langer op ons verlanglijstje stond: Een wiglo die zijn weerga niet kent.   In de zomer een prettig plekje om in de schaduw te zitten en met elkaar de vredespijp te roken of de talking stick door te geven. Ook gewoon wat te mediteren of thee te drinken.

De eerste stok staat                               Stokken worden ontdaan van hun zijtakken.

                                      aan de uiteinden bungelen touwtjes, om de takken straks naar elkaar toe te buigen.

de eerste verbinding.

steeds meer hulp.

Cocreatie in detail.

cocreatie in het quadraat.

wiglo-choreografie.

Licht en Luchtig vooralsnog….

 

 

Gaan maart en april misschien iets sneller voorbij?

7000m2 in cultuur brengen met een handjevol tuinders, die meestal maar 1 x per week kunnen komen. We wisten dat dit niet haalbaar is, dus hebben we bewust er voor gekozen een deel ruig te laten. Maar waar laat je ruim 300 rozenstruiken en 12 enorme kornoeljes? Niet op de groentebedden, niet in de boomgaard en ook niet in de wilde bloemstroken. Dus toch maar weer meer ruige stukjes in gebruik nemen. Gelukkig kwam de hele fractie van Groen Links ons helpen op de NL Doet dag.

De lunch werd verzorgd door het Restaurant van de Buurt en ook de Boerenmarkt droeg bij met kaas, sap en koek e.d. We hebben heel hard gewerkt en zeker 2/3 van de rozenstruiken in de grond gezet.

De NL Doet-dag volgend jaar weer!

terugblik op 2013 en plannen voor 2014

Wortelen in je Buurt wenst je een gezond en fleurig 2014

We kijken terug op een leerzaam jaar, waarin pionieren en experimenteren centraal stonden.

Wat te doen met al het hemelwater, het zoute water uit de pomp, de dichtgeslagen kleigrond, de stukken puin die soms bovenkomen?                                                        Al doende ontstond er iets dat op een tuin begon te lijken. Er groeiden enkele peren aan een van de perenbomen, één pruimpje dat het net niet redde, de frambozen die we vanaf augustus konden plukken, de tomaten die niet groot werden en gek genoeg een beetje zoutig smaakten. (we wisten toen nog niet dat het water uit de pomp teveel zout bevat) en de maïs en boontjes die niet wilden groeien (ook vanwege het zout denken we nu).                                                                                                                        Het tuin zoals hij er nu bijligt, ontstond organisch. Er was alleen een heel globaal ontwerp, waarin boomgaard, fruit en groentegewassen en bloemrijke stroken een plek zouden krijgen. Door paden naar deze plekken aan te leggen, eerst vooral om er met de kruiwagen goed bij te kunnen, ontstond een verbinding tussen de verschillende veldjes en kreeg het terrein steeds meer structuur . Voor de groenten en de bessen en frambozen legden we verhoogde bedden aan, vanwege het drainageprobleem.              Op verschillende plekken groeven we geulen en wadi’s om het water af te voeren. Ook plantten we heel veel wilgen.                                                                                                          Het terrein biedt zeker ook mogelijkheden voor creatieve ideeën. Landschapskunst of landart  wordt al op bescheiden schaal toegepast.                                                              We kregen van verschillende kanten giften: van overgebleven planten van de kweker en omwonenden tot financiële bijdragen van enkele bewoners van het Schouw en van Amstelring.

Plannen voor de komende tijd:                                                                                          Er zal een verhard terras worden aangelegd, gedeeltelijk overkapt en met toegangspad, zodat ook mensen met een rollator makkelijker toegang krijgen tot de tuin. Werkzaamheden beginnen deze winter.                                                                         We moeten een alternatief bedenken voor het watergeefsysteem, want de pomp kan niet meer worden gebruikt.                                                                                                     De groenten en fruitbedden worden uitgebreid binnen de wilgenhaag en we gaan meer lage wilgenhaagjes maken, vooral vanwege de hondenpoep.                                        Een workshop ‘Bouwen met Wilgentenen’ wordt nu voorbereid voor het vroege voorjaar.                                                                                                                    Uitbreiden van de padenstructuur, de amfibieënpoelen en meer zitgelegenheid maken.                                                                                                                                      Dit zijn nog maar enkele van de vele plannen die we hebben. Sommige plannen zijn alleen uitvoerbaar als we de financiering rond krijgen. (Terras, overkapping, pad).

Op dinsdagochtend 14 januari van 11.00 – 12.00 en zaterdag 18 januari van 13.00 – 14.00 praten we over hoe we een en ander gaan realiseren.                        Als het weer het toelaat: in de tuin, anders in het restaurant van de Buurt.

Onze werkdagen blijven: dinsdag 10.00 – 12.00 en zaterdag 13.00 – 16.00.


een tuin met potentie

Vorige week heeft Martijn een sculptuur gemaakt als klimrek voor de hemelsblauwe winde. We verwachten over een week of 6 een enorme blauwe explosie van deze Ipomea. wilgentenensculpture van Martijn

De grond is niet ideaal. We hebben tot nu toe geen worm kunnen ontdekken en de planten zijn ongeveer een kwart van de hoogte die ze normaal zouden kunnen bereiken. In de herfst gaat er een paar kuub paardenmest overheen en dan hopen we ook wat wormen te interesseren. We zaaien en planten nu op ruggen.( heuveltjes) dat is beter voor de afwatering van de zware, dichte kleigrond. Als klei zó dicht en vast is voelt alleen de paardenstaart (equisitum) zich thuis. Die gaan we straks oogsten om er een thee van te brouwen, die bladplanten versterkt. Er zit veel kiezelzuur in, ook goed voor mens en dier.  We zullen het zien, volgend jaar.

voorjaar in Fruit & Ontmoetingstuin het Schouw

Op twee zaterdagmiddagen hebben we hard gewerkt op het terrein. We legden een snipperpad aan van het tegelpad naar de ingang van Osira en zetten aan één zijde wilgentakken als windbrekers. We maakten een grote boog waar later een bloeiende klimmer in komt. Nu staat hij er nog wat kaal bij. Er is een begin gemaakt met het vlechtwerk tussen de staande takken.

Niet iedereen is blij met het snipperpad. Het loopt  zwaar met een rollator en met de rolstoel moet je nog steeds omrijden. Toch is het een verbetering met het modderpad dat er eerst lag. Als het pad wat meer ingelopen wordt, zal het hopelijk voor rollatorgebruikers steeds beter begaanbaar zijn.

foto’s: Frank Zijlstra

We hebben inmiddels ook een prachtige handwaterpomp.  Vijf halfstam fruitbomen zijn geschonken door woningcorporatie Stadgenoot.: een Goudreinet, een Bramley’s Seedling voor de appeltaart en de appelmoes, een Conference en een Zwijndrechtse Wijnpeer en een pruimenboom van het ras Opal.

Van der Tol Hoveniers hebben de fruitbomen geplant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de werkmiddag van 27 april hebben we het middenveld voor een deel omzoomd met een wilgenhaag. Daar komen straks de fruitstruiken. Volgende keer gaan we ermee verder. Het was leuk dat er nu ook kinderen kwamen helpen.

De komende weken zijn er werkochtenden op: dinsdag en vrijdag van 10.00 tot  12.00 uur.  Elke zaterdagmiddag tuinieren we tussen 13.00 – 16.00.   Behalve als het regent.

Iedereen kan komen helpen. De komende tijd zijn we vooral bezig met het planten van de wilgentakken en het vlechten. Daarachter planten we de frambozenstruiken. Ook gaan we snipperpaden aanleggen. Als je thuis nog kartonnen dozen hebt of oude kranten, neem die dan mee. We leggen ze onder de snippers, want dat houdt het onkruid tegen.